Over De Goede Hoop

Muziekvereniging De Goede Hoop uit Eersel is opgericht in 1893. Al meer dan 125 jaar maken we muziek in en voor Eersel! Met uitzondering van enkele jaren tijdens de oorlog heeft de vereniging altijd festiviteiten en gebeurtenissen in Eersel opgeluisterd met vrolijke muzikale klanken.

Er is niet alleen een harmonieorkest, maar ook een slagwerkgroep en een opleidingsorkest. Daarnaast vormen we soms een groepje van jonge leerlingen, die hun eerste stappen zetten op hun muzikale loopbaan. Dit “pieporkest” wordt officieel het opstaporkest genoemd. Alle orkesten, behalve de slagwerkgroep, staan onder leiding van dirigent Jos Kuipers en repeteren op maandagavond in De Muzenval.

De allereerste stapjes worden echter gezet bij de “Flierefluiters“. In deze lessen gaan de Flierefluiters op reis door de wereld van muziek. Ze leren notennamen en ritmes, maken kennis met verschillende muziekinstrumenten en nog veel meer! Na deze lessen ben je er helemaal klaar voor om zelf een muziekinstrument te gaan bespelen.

De vereniging wordt financieel ondersteund door o.a. de vaste donateurs en de Vriendenkring. De leden ontvangen regelmatig updates per e-mail en worden daarnaast op de hoogte gehouden via Whatsapp-groepen van de eigen instrumentensectie.
 

Het bestuur van muziekvereniging De Goede Hoop leidt alles organisatorisch in goede banen. Het bestuur wordt ondersteund door verschillende commissies, zoals de muziekcommissie, carnavalscommissie, commissie decembermaand, etc.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Het harmonieorkest, onder de bezielende leiding van Jos Kuipers, is lid van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) en komt uit in de derde divisie.

Het orkest bestaat uit ongeveer 50 muzikanten, die hun uiterste best doen om een gevarieerd en attractief stukje muziek te laten horen. En dat lukt heel aardig! Niet alleen met carnaval, maar zeker ook bij de concerten in de Muzenval, op de kiosk en bij serenades. De muziekvereniging begeleidt onder andere ook de intocht van Sinterklaas en de bedevaart naar Werbeek. Het kerstconcert in de kerk, het dauwtrappen en het opluisteren van de aansluitende viering in de tuin van het Kempenmuseum zijn vaststaande optredens. Zo laten we het hele jaar door van ons horen.

Kortom, er zit muziek in De Goede Hoop!

Tijdens een bezoek aan een optreden van deze harmonie zal je merken dat er met enthousiasme muziek gemaakt wordt. De optredens worden altijd tijdig in de pers aangekondigd. Kom ook eens luisteren!


Zit jij thuis ook altijd op de potten en pannen te tikken? En kun je aan tafel je handen niet stilhouden als je een keigaaf nummer op de radio hoort? Nou, dan is de slagwerkgroep van muziekvereniging De Goede Hoop misschien wel iets voor jou!

Onze enthousiaste instructeur Ron Colbers brengt je de beginselen van het slagwerk bij. Je hoeft dus niet eerst een aparte muziekopleiding te volgen voordat je bij de slagwerkgroep kunt starten. Je kunt meteen aan de slag!

Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken bij onze slagwerkgroep? Of wil je eerst meer informatie? Meld je dan aan bij het secretariaat van muziekvereniging De Goede Hoop via email secretariaat@degoedehoop.info. Of loop op maandagavond (de repetitieavond van de harmonie) even binnen bij de Muzenval. Iedereen die zijn interesse kenbaar maakt bij het secretariaat, kan een gratis proefles doen.

De slagwerkgroep van De Goede Hoop, dát slaat ergens op!

Het opleidingsorkest is de laatste stap voordat men mee gaat spelen bij het grote orkest. Alle zaken die nodig zijn om in het orkest te kunnen spelen, zijn de revue gepasseerd. Het muziekschrift heeft geen geheimen meer, mollen en sleutels zijn een open boek en ook het bespelen van het instrument kan men aan een muzikant die in het opleidingsorkest heeft gespeeld, met een gerust hart overlaten.

De dirigent van het orkest, tevens de dirigent van het opleidingsorkest, bepaalt het moment van doorstromen naar het grote orkest. Het is even wennen tussen zo veel medemuzikanten, maar zij zullen je ook helpen om je plek binnen deze groep te vinden.

Beginnende muzikanten kunnen vanaf een paar maanden les al samen muziek maken in het opstaporkest. Leuk en leerzaam!


Lekker cool muziek maken

Muziekvereniging De Goede Hoop verzorgt muzieklessen juist voor dié kinderen (in de groepen 4 tot en met 8 van het basisonderwijs) die graag muziek zouden maken maar nog geen noot kunnen lezen en geen muziekinstrument kunnen bespelen.

In 10 lessen gaan de kinderen op reis in de wereld van de muziek. Uit de reiskoffer komt elke week iets anders tevoorschijn, zoals liedjes, instrumenten, muziekspelletjes, maar ook noten, ritmes en maatsoorten. De kinderen maken kennis met verschillende blaasinstrumenten die in een harmonieorkest voorkomen.

Op het eind van de reis wordt samen met de harmonie een muziekstuk gespeeld. De muzieklessen worden gegeven op maandagavond in de Muzenval aan de Dijk in Eersel. De kosten bedragen € 37,50. Dit is inclusief alle materialen en het gebruik van allerlei instrumenten van de muziekvereniging.

Zonder verdere verplichtingen zijn de kinderen een half jaar lid van de vereniging. Voor vragen, aanmelden of gewoon meer informatie kan contact worden opgenomen met het secretariaat van de vereniging.

  • Opstaporkest op maandagavond van 18.15 tot 18.45 uur
  • Opleidingsorkest op maandagavond van 18.45 tot 19.30 uur
  • Harmonieorkest op maandagavond van 19.45 tot 21.30 uur
  • Slagwerkgroep op woensdagmiddag
  • Alle repetities vinden plaats in de Muzenval, Dijk 7 in Eersel, telefoon 0497 515997.

Jos Kuipers is opgegroeid in Schaesberg (Landgraaf) alwaar hij met zijn drie oudere broers zijn eerste muzikale schreden zette bij de plaatselijke Fanfare Aloysiana. Deze vereniging zorgde ervoor dat Jos met 16 jaar zijn eerste directiediploma haalde aan de Heerlense Muziekschool. Na het atheneum studeerde hij Trompet en Directie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarop volgend studeerde hij Orkest-Directie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Op dit moment is hij werkzaam als docent klein en groot koper, klarinet, saxofoon en directie. Naast Muziekvereniging De Goede Hoop is hij ook dirigent van Harmonie L’Union, Born, Harmonie De Dommelecho, Dommelen, Koninklijke Harmonie Sint Philomena Chevremont, Kerkrade, Société St. Martin Fanfare de Stein, Stein en Harmonie De Bazuin, Brunssum-Treebeek.

Samenstelling van het bestuur

Voorzitter: Henri Scheepers
e-mail: voorzitter@degoedehoop.info

Penningmeester: Christ Bergmans
e-mail:
penningmeester@degoedehoop.info

Secretaris: Kirsten Boselie en Stef Tijssen
e-mail: secretariaat@degoedehoop.info

Evenementen en serenades: vacature
e-mail: evenementen@degoedehoop.info 

Jeugdcoördinator: Joyce Maas

Beheerder instrumenten/kleding: Huib van Moll
e-mail: hjlvanmoll@onsbrabantnet.nl

PR en communicatie: Nina Romme 
e-mail: communicatie@degoedehoop.info